Преди известно време попаднах на тази публикация в он-лайн изданието Politiken, която намирам за крайно любопитна.

За още по-любопитен намирам фактът, че същата публикация беше поместена в българското он-лайн издание speshno.info като превод, без посочване на първоизточника. Дотук нищо ново, но забележете,  с променено заглавие. „Цезаровото сечение променя ДНК на новородени“ звучи доста стряскащо, нали? Сравнете сега със:  „Децата, родени със цезарово сечение са по-податливи на заболявания“.

Докога ще продължава тази игра на сляпа баба? Предпазваме майките от стряскащата истина или лекарите от побеснели родители, които не желаят това да се случва на децата им?

Предлагам ви мой превод на статията:

Цезаровото сечение променя ДНК на новородени

Шведско изследване показва, че цезаровото сечение променя ДНК на новородените.

Според ново изследване на Институт Каролинска в Стокхолм при децата, които са родени чрез цезарово сечение, може да има повишен риск от заболявания, свързани с имунна недостатъчност в по-късна възраст, в сравнение с тези, родени по естествен начин.

„Изследователи в института Каролинска откриха, че бебетата, родени чрез планово цезарово сечение претърпяват промени в ДНК-състава на белите кръвни телца”, съобщават от института Каролинка.

„Нашите резултати осигуряват първите доказателства, че ранното, т.нар епигенетично програмиране на имунната система по време на раждане може да играе съществена роля”, казва професор Микаел Норман от Факултета за клинична наука, интервенции и технологии в института

. Институтът твърди, че откритията, представени в юлския брой на научното издание „Акта Педиактрика”, може да са част от обяснението на въпроса защо при бебетата, родени с цезарово сечение наблюдаваме повишен риск от развитие на определени имунологични заболявания като диабет, астма или левкимия.

 В изследването от Каролинска са взети кръвни проби от пъпната връв на 37 новородени веднага след раждането и след това три до пет дни по-късно и са били анализирани, за да се проследи степента на химическа промяна в ДНК-състава на белите кръвни клетки.

„Това показва, че при 16-те бебета, родени чрез цезарово сечение се наблюдава по-висока ДНК-метилация веднага след раждането, отколкото при родените по вагинален път”, казва институтът.

Отново нормални нива

Три до пет дни след раждането, нивата при бебетата, родени чрез секцио падат, така че вече не се наблюдават значителни разлики между двете групи, показва изследването. Изследователите казват, че не е ясно защо промените в ДНК са по-високи след раждане чрез цезарово сечение.

„Въпреки че все още не знаем как определена генна експресия се повлиява след цезарово сечение, или до каква степен тези генетични различия , свързани с начина на раждане са дълготрайни, ние вярваме, че нашите открития отварят нова област за важни клинични изследвания”, казва главният автор на проекта, изследователят от Института Каролинска Титус Шлинциг.

Advertisements