От Е. Л. Шиърър

I. Причина за цезарово сечение: Дистокия, ПФД, Липса на прогрес, Продължително раждане, Атония на матката, Неефективна индукция, Неефективна употреба на форцепс
Контролируеми фактори Алтернативи
1. Липса на търпение към нормалния родилен процес; недобра интерпретация на кривата на Фридман (показва средни стойности, не е норма). Няма нормална вариация на продължителността и развитието на раждането. 1. Доверие в тялото на жената, освен ако няма ясни клинични показания за фетален или майчин дистрес; останете у дома до 5 см; приберете се у дома, ако пристигнете в болницата твърде рано и с по-малко от 3-4 см.
2.Легнала поза; липса на движение през първата фаза. Когато жената е изправена и в движение, първата фаза е по-кратка, контракциите са силни и по-ефективни, гравитацията помага, бебето навлиза в таза под по-добър ъгъл, майката се чувства по-удобно и изпитва по-малко болка. Легналата поза води до хипотензия при майката и нарушава кръвообращението към матката. 2. Не лягайте, а се разхождайте! Избягвайте полуоблегната поза; избягвайте системи, освен ако не са абсолютно необходими, в такъв случай изберете мобилна стойка; мониториране с фетоскоп, освен ако няма специални индикации за електронен фетален мониторинг, в такъв случай сменяйте феталния мониторинг с периоди на разходки.
3. Дирижирани напъни с продължително задържане на дъха в полулегнала поза или облегната назад (клекналата поза увеличава диаметъра на таза, може да разшири диаметъра на таза с 20-30%, гравитацията помага, бебето навлиза в таза под по-добър ъгъл. Силните продължителни напъни водят до нарушен синхрон с маточните усилия, както и до умора на майката. Напъване със затворено гърло, с крака във въздуха и глава към гърдите водят до напрегнати и стегнати крака, задни части, тазово дъно и вагина, забавят слизането на бебето и предизвикват по-голямо напрежение към главата на бебето и на меките тъкани на майката.) 3. Избягвайте полуоблегнатата или облегнатата поза за втората фаза; клякайте, коленичете, стойте изправена или седнала на тоалетната чиния, особено ако втората фаза е продължителна и се чувствате неудобо; използвайте тези пози или легнала настрани, за да помогнете на бебето с постериорно или трансверсиално разположена глава.  Напъвайте само с ритъма на собственото си тяло; избягвайте да държите краката си нависоко, да напъвате с глава, наведена към гърдите или със затворено гърло, наблегнете на отварянето и откликването на сигналите на собственото ви тяло, не на техниката.
4. Твърде  ускорена употреба на синтетичен окситоцин след изкуствено пукане на околоплодния мехур или след термин; елективна индукция; изкуствено пукане на околоплодния мехур на ранен етап от раждането. (Ако шийката на матката не е готова за раждането, индукцията ще бъде неефективна или раждането ще бъде удължено. Синтетичният окситоцин води до твърде силни контракции, които са продължителни и близо една до друга, повишава вероятността за употреба на аналгетици или анестезия, на фетален дистрес. Синтетичният окситоцин се асоциира с обилен кръвоизлив в трета фаза и жълтеница при новороденото. Ако се вземат предпазни мерки, рисковете от инфекция след пукане на околоплодния мехур при здрави жени, хранещи се добре са много малки. Самата индукция на база на изчислен термин води до увеличен риск от недоносване, ако датите са сгрешени; съществува нормална вариация на продължителността на бременността.Изкуственото пукане на околоплодния мехур отстранява защитата за главата на бебето, може да доведе до прекомерно свиване на главата; повишава вероятността от инфекции от влагалищни прегледи, води до притеснения отностно продължителността на раждането поради риск от инфекции.) 4. Избягвайте употреба на синтетичен окситоцин след пукане на околоплодния мехур, освен ако няма знаци за инфекция; изчакайте у дома раждането да започне (рисковете от инфекция и безпокойство там са по-ниски); яжте, ако усетите нужда и пийте достатъчно течности.Избягвайте индукция след термин, освен ако няма ясни индикации за износване на плацентата.НЕ индуцирайте по елективни причини (забранява се от Федералната агенция по лекарствата).Избягвайте изкуственото пукане на околоплодния мехур, освен в малко на брой определени случаи. 
5. Отказ от храна и течности по време на раждането. (Раждането е тежка физическа работа и изисква изгаряне на калории. Храносмилането се забавя по време на активно раждане, но бавно продължава. Пет-процентов глюкозен разтвор не е достатъчен, за да задоволи енергийните нужди. Случаите, в които се налага анестеция чрез инхалация са редки; лишаването от храна и течности не елиминира риска от аспирация на киселини; ефектите на майчилия и феталния метаболизъм и функционирането на матката след продължително лишаване от храна и течности не е са точно известни.) 5. Яжте, ако усетите нужда и пийте достатъчно течности.    

 

 

6.Упойващи вещества по време на първата фаза. (Депресанти на централната нервна система могат да забавят функционирането на матката, най-вече ако се дадат в латентна фаза или ако раждането вече прогресира бавно.)Епидурална упойка във втора и трета фаза. (Забавя първа фаза като изтегля кръвта от матката и забавя функциониорането на матката; забавя втората фаза като елиминира желанието за напъни, отслабва коремните мускули; повишава случаите на невъзможност на главата на бебето да се завърти.) 6.Избягвайте упойващи вещества и епидурална упойка. Предпочетете разходки, смяна на позите, релаксация, масаж, душ или вана, техники на дишане, подкрепа от близки. 
7.Страх и безпокойство у майката. (Предизвиква отделянето на катехоламини, които изтеглят кръвта от вътрешните органи и отпускат гладката мускулатура, като по този начин забавят раждането. Отделянето на окситоцин също се нарушава при страх, безпокойство и напрежение.)  7. Повишете самоувереността  на майката като изтъквате, че раждането е нормална физиологична функция, не само в курсовете за ражадне и през бременността, а от детството;  осигурете допълнителна подкрепа по време на раждане; останете у дома в началото на раждането; подобрете опциите за безопасно раждане в извънболнични условия и алтернативни раждания в болница.
II. Причина за цезарово сечение: Фетален дистрес
1. Нeточна интерпретация на показанията от електронния фетален мониторинг. (Показанията се интерпретират трудно, тъй като някои вариации са нормални; електронният мониторинг показва много често лъжливо позитивни резултати.)Разчитане на електронния фетален мониторинг за диагноза. (Според Националния институт за здраве, това е устойство за проследяване, не диагностициране.) 1. Проследяване на тоновете с фетоскоп, освен ако няма специални индикации за електронен фетален мониторинг (според НИЗ, не се наблюдава предимство на ЕФМ пред фетоскопа, освен при високорискови случаи). Потвърдете диагнозата с проба от скалпа на бебето за нивата на кислород в кръвта преди всякакви интервенции. 
2. Поза, облегната назад. (Легналата поза може да причини хипотензия при майката, да намали притока на кръв към матката; раждането става по-малко ефективно и по-продължително.) 2. Стойте изправена, не легнала на леглото, или настрани. 
3. Упойващи вещеста. (Депресанти на централната нервна система могат са подтиснат респираторните функции на майката; бързо преминават през плацентата и могат да навредят на фетуса, особено, ако той вече е в стрес.)Епидурална упойка. (Може да доведе до хипотензия при майката, да намали притока на кръв към матката; раждането става по-продължително.) 3. Избягвайте упойващи вещества и епидурални упойки. 
4. Синтетичен окситоцин. (Може да направи контракциите твърде дълги, силни и близко една до друга, така че бебето да няма възможност да възстанови притока на кислород между тях, особено ако вече е под стрес; увеличава дискомфорта и безпокойството у майката, повишава вероятността от употреба на упойващи вещества и епидурална упойка.) 4. Използвайте синтетичен окситоцин рядко и пестеливо; изключете или намалете системата веднага щом раждането започне. Стимулирайте раждането, като помагате на майката да почине, да се разхожда, да се отпусне, чрез стимулиране на зърната, вместо с употреба на синтетичен окситоцин.
5. Дирижирани напъни с продължително задържане на дъха (Валсава). (Може да намали притока на кислород към бебето като задържи връщането на кръвта поради повишено интраторакално налягане и като използва кислорода за собствените усилия на майката; легналата поза води до хипотензия при майката и намалява кръвопритока към матката.) 5. Напъвайте физиологично с ритъма на тялото в изправена или легнала настрани поза, не задържайте дъха си за повече от 6-7 секунди. 
6.Хипервентилация. (Чрез редица механизми се намалява притока на кислород към бебето.) 6. Помогнете на майката да отпусне горната част на тялото си и да избегне бързото дишане.
III. Причина за цезарово сечение: Седалищно предлежание
Автоматични, общи правила за това как се изражда седалищно бебе.  Помогнете на майката да се отпусне, вижте по-горния параграф за алтернативи.
IV. Причина за цезарово сечение:  Токсемия, Хипертензия, Отлепване на плацентата, Плацентарна недостатъчност, Преждевременно раждане, Ниско рожденно тегло
Неадекватно хранене през вътреутробния живот, детството, юношеството и бременността.Употреба на лекарства по време на бременността – по рецепта и без рецепта, включително алкохол и най-вече пушене.Намаляване на обема на кръвта и плацентарния обем при намаляване на приема на сол или при употреба на диуретици.  Правете пренатални упражнения за обръщане на бебето; външна ротация, УЗ при започване на раждането и опит за раждане; опитна, уверена акушерка или лекар.Образовайте се за правилното хранене и употребата на лекарства по време на бременност  преди тя да започне, в ранна бременност и в курсовете за бременни. Избягвайте всякакви лекарства, ако е възможно.Избягвайте употребата на диуретици, яжте сол според вкуса ви; повишете приема на протеини, поддържайте прием на течности и сол, ако задържането на течности и високото кръвно станат проблем. Грижете за доброто хранене на жени с нисък доход и млади момичета. (Повечето проблеми с ниско рожденно тегло, преждевременно родени бебета, смъртност след раждането и в ранна детска възраст в САЩ се случват при бедни жени или жени от малцинствени групи)
V. Причина за цезарово сечение: Предишно цезарово сечение
Автоматична политика на „Веднъж цезарово сечение – винаги цезарово сечение”. НИЗ и АКАГ заявяват, че вагиналното раждане след цезарово сечение е безопасна опция в по-голямата част от случаите.2-4 пъти по-висок риск от майчина смъртност, повишен риск от морбидитет при майката и неонатален респираторен проблем при елективно ресекцио. Продължителна раздяла на майката и бебето, стрес при процеса на привързване, намалено самочувствие на майката могат да бъдат някои от последствията при цезарово сечение. Рискът от дехисценция (отваряне) на белега  на долния маточен сегмент (нисък хоризонтален разрез) е около 0.5%, а рискът от сериозна руптура е много по-нисък. Рискът от майчина или фетална смърт е нисък или не по-висок от този без предишно цезарово сечение. Вагинално раждане освен при:i)        Класически белег (този на кожата не е от значение)*ii)      Нови индикации за цезарово сечение при настоящата бременност. 

 

  • Някои родители могат да решат да поемат 1-3% риск от сериозна руптура при класически разрез. Ако е така, отидете в болницата веднага след започване на раждането, поставете система, подгответе кръв, нека операционната и анестезиологът са подготвени, осигурете постоянно наблюдение на раждането. При хоризонтален разрез на долния сегмент наблюдението на раждането не бива да се различава от това на всяко друго раждане.

 От: Silent Knife на Nancy Wainer

Advertisements