Пози по време на раждане

Пози за първи етап на раждането при постериорно бебе и при напъване

Защо различните пози са толкова важни? Смяната на позите, разходките по време на контракции и раждане имат различни предимства. Някои от тях са очевидни за родилката: болката намалява, майката добива чувство за контрол, дори самата мисъл за активност може да облекчи усещането за безпомощност и прави раждащата жена участник в случващото се. Освен тези предимства ефектът върху бебето и върху самият процес на раждане също е от изключително значение. Смяната на позите по време на раждане може да промени формата и размера на таза, което помага на главата на бебето да се се придвижи до оптимална позиция по време на първия етап от раждането и помага на бебето да заеме най-добрата позиция и да се придвижи надолу по време на втория етап. Полюшващите движения като разхождане, изкачване на стълби, подскачане и поклащане напред-назад са от изключителна помощ. Движението и изправента поза могат да ви помогнат за подобряване на честотата, продължителността и ефективността на контракциите. Ефектът на гравитацията помага за по-бързото слизане на бебето. Смяната на позите помага за осигуряването на постоянен приток на кислород за детето помага да се избегне натиска на матката върху големите кръвоносни съдове, съпътстващ легналото и дори при полуседналото положение. Смяната на позите може да намали времето на раждане. Мендес-Бауер и Нютон (1986) заявяват: „продължителността на раждането при достигането от 3 до 10 см разкритие беше намалена с около 50 % при пациентки, които редуваха позите – легнало и изправено, изправено и седнало положение.”

Пози за първия етап на раждане

За отпускане:

Легнала настрани  Опитайте да поставите възглавница между коленете си за по-голямо удобство.

Полуседяща на легло, диван или облегната на партньора ви докато неговите ръце ви обгръщат.

Седяща с един вдигнат крак. Асиметричните пози помагат за разширяването на таза от едната страна и променят формата на таза, което помага на бебето да намери най-добрата поза.

Люлеене, ритмично движение: по време на раждане майката просто се чувства по-добре когато се люлее и поклаща в такт с дишането си. Партньорът се поклаща с нея и прави масаж в такт с дишането и или пее в такт.

Люлеещ се стол  

Поклащане върху топка

Бавно танцуване

Танц с повдигане на корема

Активност: разхождане, изкачване на стълби, подскачане. Движението помага на бебето да слезе и да се намести в позиция за раждане. В началото на раждането се движете умерено, не се претоварвайте с постоянни разходки. Ходенето е по-ефективно по време на активното раждане и прехода, когато бебето е слязло достатъчно, за да упражни натиск върху шийката на матката, за да и помогне да се отвори.

Lunge

Изкачване на стълби  

Разтягане от поза „по турски”

Пози, подходящи при постериорно разположено бебе, нередовни контракции или когато раждането напредва бавно. Навеждане напред: Много жени намират за много отпускащо навеждането напред по време на контрацкии.

Връзседнете стол  (или тоалетната чиния) и поставете ръцете и главата си на облегалката

Облегнете се на стена , на партньора си или на маса. Може да се поклащате.

 Изправете облегалката на болничното легло, коленичете на леглото като поставите ръцете си на облегалката

На ръце и колене/коленичене. Облекчава болките в гърба, помага на бебето да се завърти, прави по-лесен масажът на гърба; позволява люлеенето настрани, напред и назад, тазови движения за подпомагане ротацията на бебето и повишава комфорта. Би било добре да поставите мек материал под коленете. Може да облегнете горната част на тялото си на възглавници, стол или топка за раждане.

На четири крака

Облегната на стол  

Облегната на топка за раждане

Колене-гърди

Пози за втората фаза

За втората фаза идеалната позиция би: отворила таза възможно най-широко, осигурила плавното слизане на бебето по родовия канал, използала предимствата на гравитацията, за да помогне на детето да слезе надолу и би осигурило на майката чувство на контрол над процеса. Опитайте една поза за няколко контракции. Ако има ефект, не я променяйте. Ако не, опитайте нова поза между контракциите. Екипът може да ви помоли да заемете определена поза точно преди изгонването.

„Стандартни” пози.  Могат да бъдат заемани от всеки и повечето акушерки са свикнали да израждат бебета по този начин.

Полуседнало положение. С възглавници под коленете, ръцете и гърба. По време на контракциитеможе да обгърнете коленете си с ръце и да ги придърпате към раменете (като при клекнало положение). Най-разпространената поза в болнични условия. За майката и бебето: малко помощ от гравитацията за слизане на бебето; майката е активна и чувства, че има контрол над ситуацията. Ползи за акушерката: добър изглед и лесен достъп до перинеума.

Странично легнало положение. Гърбът е извит, горният крак се поддържа от партньора. Гравитацията е неутрална, добра поза за втората фаза. Може да бъде удобна позиция за майката.

Пози на колене. Те са подходящи само ако не сте приели обезболяващи (тази поза е възможна при лека епидурална анастезия. Може да попитате акушерката дали е възможно да опитате тези пози, но ще ви е необходима помощ за заемането им. След като веднъж я заемете е нужно да бъдете придържана от двете страни)

Коленичейки.  Ръцете са на леглото, а коленете са раздалечени или едото коляно е повдигнато. Добра поза за избягване на разкъсвания и епизиотомия. Щади силите на майката.

На ръце и колене. Извивайте гърба отвреме-навреме за да ви е по-удобно. Много добра за големи бебета и постериорно разположени бебета. За много от майките тази поза е най-удобна.

Изправена поза / клекнало положение. Тези пози няма да са възможни, ако ви е поставена епидурална упойка, тъй като практически няма да можете да се изправите след такава.

Седнало положение: на тоалетна, на бедрата на човека, който ви поддържа, на стол за раждане, в скута на партньора ви. Отваря таза и гравитацията също помага. Естествена поза за напъване.

Поддържано клекнало положение.  Отваря таза, гравитацията помага, родилката е с чувство за контрол. При клекнало положение тазът става 28% по-широк, в сравнение с легнало положение. Изправете се или седнете между контракциите, за да можете да си почивате.

Висене Гравитацията върши повечето работа. Няма външен натиск над перинеума/таза. Придобива се чувство, че майката е добре поддържана. Може да бъде трудно за майката да види или докосне бебето по време на раждане

Advertisements