От Глория Лимей

Едва около 1 на 5000 бебета се заразяват с неонатален херпес, въпреки че вирусът е широко разпространен при възрастните. Неонаталният херпес не се докладва в повечето страни, затова няма точни статистики за брощ на заразените новородени. Повечето изследводатели обаче считат, че има между 1000 и 3000 случая годишно в САЩ на общо четири милиона раждания. За да се добие по-ясна представа, 20-25% от бременните жени имат генитален херпес, докато по-малко от 0,1% от бебетата получават инфекцията. Въпреки че се случва значително рядко при новородените, херпесът може да причини сериозни и трайни вреди на инфектираните с вируса.

Случаите на предаване към бебето са най-редки за жени, които са получили херпес преди забременяването. Едно изследване (Randolph, JAMA 1993)изчислява риска на 0.04% за жени, които нямат  признаци или симптоми на обрив по време на раждане. Рискът за предаване е най-висок , ако жената се разболее от генитален херпес в края на бременността. С моногамен партньор това се случва изключително рядко.

Медицинските лица се притесняват от пукане на мехура за по-дълго от 4 часа, ако жената има херпесен обрив. Не трябва да се прави отлепване на мехура на бременна жена, която е носител на херпес. По време на раждане единствения преглед  трябва да бъде направен със спекулум.  Не трябва да се поставят вътрешни електоронни фетални монитори, защото поставянето може да инфектира детето през раната на скалпа.

Опасностите за детето, което се зарази с херпес включват смърт (60% смъртност), херпесен енцефалит или асептичен менингит (възпаление на мозъка или гръбначния стълб), което, в замяна, води до неврологични увреждания. Първият симптом на болестта при новороденото може да бъде възпаление на кожата, което може да се тества с флуоресцентна боя , за да се диагностицира като херпесна лезия.

Ако се остави да се развие като херпес, може да причини смъртта на бебето, мозъчно увреждане или слепота. Ранното лечение е задължително, ако има съмнение, че бебето има кожен обрив. Преждевременно родените или уязвимите по друга причина бебета са поставени под по-висок риск, ако жената има подновяващи се обриви на HSV II.

Превенция на обривите:

  • Избягвайте кафе, захар, шоколад и джънк фуд.
  • Спете досатъчно всяка нощ.
  • Намалете стреса, свързан с работата или личния живот.
  • Вземайте чай от бъз, цинк, витамин Ц, чесън или алфалфа, за да укрепите имунната си система.
  • Приемайте екстракт от зехтин.
  • Вземайте 500 мг лизин дневно.
  • Вземайте колоидно сребро през устата след консултация с натуропат (поинтересувайте се от колоидното сребро, то е важно противовирусно, противобактериално и противогъбично средство. Не предозирайте, това може да доведе до перманентно посиняване на кожата).

 

При обрив на херпес по време на бременност, накарайте бременната да взема 1000 мг лизин три пъти дневно заедно с витамин Ц (500 мг, 3 пъти дневно). Ако жената има подновяващи се обриви по време на бременност, въпреки превантивните мерки, през 36-та седмица акушерката може да препоръча Ацикловир 400 мг BID дневно до раждането. Фармацевтичните средства се смята, че предотвратяват обриви на термин, но не винаги действат и са тежки за черния дроб на детето. Ако бременната направи алергична реакция към антивирусното лекарство, трябва да прекрати приемането му незабавно и да се свърже с наблюдаващия бременността.

След раждането майката и кърмачето трябва да бъдат на топло и кожа до кожа. Кърменето е от изключителна важност за здравето на бебето. Почивката за майката е много важна. Хранителни течности и допълнително витамин Ц след раждането са препоръчителни. Посетителите трябва да бъдат сведени до минимум, трябва внимателно да мият ръцете си преди да влязат в стаята на майката, а посетители, които имат някакъв херпесен обрив или инфекция не бива да се допускат при майката и новороденото.

Източник: http://www.glorialemay.com/blog/?p=219

Advertisements